Évente átlagosan 50 000 regisztrált betörés
DTP biztonsági ajtó mellett 0 betörés

Hasznos információk - Mi alapján válasszak?

Az alábbiakban néhány kiválasztási szempontot foglaltunk össze biztonsági ajtó­t vásárlók számára. Fontos döntésről van szó, hiszen egy bejárati ajtó élettartama – jó esetben – évtizedekben mérhető, valamint értékét tekintve is nagyobb beruházás, ezért érdemes egyszer jól dönteni.

Fontos figyelmeztetések

Azt javasoljuk, ne higgyenek a leírt állításoknak se nálunk, se másnál. Ellenőrizzék azokat személyesen, gondolkodjanak el rajta (pl. miért kellhet 3 feltörhetetlen biztonsági zár egy biztonsági ajtó­ba, ha feltörhetetlen?). Felelőtlenül leírni ugyanis végtelenül egyszerű, hogy valami biztonsági/biztonságos, feltörhetetlen, fúrás biztos, saválló…

Sajnos ebben a kavalkádban még az sem nyújt megfelelő iránymutatást, hogy a bejárati ajtók MABISZ tanúsítvánnyal rendelkeznek-e vagy sem. E tanúsítási rendszer ugyanis a szakmai szempontok tekintetében nem kellően szigorú, így MABISZ tanúsítvánnyal sajnos még a nagyáruházakban kapható, távolkeleti sorozatgyártásban készülő „biztonsági” ajtó­k is rendelkeznek. Persze a MABISZ tanúsítás során is megkülönböztetnek különböző biztonsági kategóriákat, így a távolkeleti gyártású ajtók jellemzően a leggyengébb, Mabisz 4. (RC2) besorolás alá esnek (3 perces áttörésvédelem), míg a valódi biztonsági ajtók (így természetesen a DTP biztonsági ajtó is) Mabisz 1. (RC5) minősítést kapnak, mely szerint legalább 15 perces védelmet biztosítanak.

Bővebben a Tanúsítványok, szabványok menüpontban.

A biztonsági ajtó betörésvédelmi szempontjai

Bár az első benyomást a bejárati ajtók­nál, azon belül a biztonsági bejárati ajtóknál is a külalak adja meg, a döntéshozatali folyamatban elsőként mégis a funkcionalitást érdemes szem előtt tartani. Önmagában kevés, ha szép egy ajtó, mert az még nem tartja a lakáson kívül az illetékteleneket – hiszen az alapvető funkció mégis csak a betörésvédelem (kéne, hogy legyen).

 • Sok esetben cilinderes zárral látnak el biztonságinak mondott ajtó­kat, holott a henger­zár­ak működési elvükből adódóan nem nyújtanak megfelelő szintű biztonságot. Sajnos ez a tény a zár gyártójától és a zár­akban felhasznált anyagoktól független, ugyanis e zár­ak az elterjedt roncsolási eljárások (zár­törés, -fúrás, -savazás, -kiütés) ellen védtelenek, ilyen esetben e zár­ak összeomlanak és a zár­ó csapok – azok számától függetlenül – mozdíthatóvá válnak. Kevésbé közismert, de hatékony, roncsolás mentes, minimális zajjal járó és egyre gyakrabban alkalmazott betörési módszer a cilinderes zár­akkal ellátott bejárati ajtó­knál a lamellázás (más néven kocogtatásos módszer). 

 • Azon biztonsági ­ajtó­ gyártók, akik az árversenyben való legjobb szereplést tartják elsődleges szempontnak, sok esetben alkalmaznak olcsó, ugyanakkor a betörésvédelmi szempontoknak nem megfelelő anyagokat a bejárati ajtó­k szerkezetének gyártásához. Gyakori a hajlított lemezből készített ajtó­tok és ajtó­lap-szerkezet, a páncél­lemez nélkül gyártott ajtó­lap… A hagyományos bejárati ajtó­k gyártói pedig még kevésbé felelnek meg a fentieknek, hiszen legtöbbször fa vagy műanyag tokot, ajtó­szerkezetet és ajtó­lapot használnak, és mindössze az alkalmazott zár­ódás terén próbálnak látványában biztonsági­nak tűnő, több ponton „zár­ódó” nyílás­zár­ókat készíteni.

 • Ha maga a biztonsági ajtó meg is felel ugyan a biztonsági követelményeknek, még nem biztosított a behatolás elleni védelem, hiszen sok esetben ajtó­tokkal együtt törik be az ajtó­kat. Ezért érdemes érdeklődni az egyes biztonsági ajtó­k beépítésének módszeréről, valamint a kiválasztási folyamatban ki­zár­ni azokat a termékeket, ahol a beépítést nem a gyártó szakemberei végzik el. Az ajtó­tok falhoz rögzítésének egyetlen megfelelő biztonsági szintet adó technológiája a több ponton, mélyen a falazatba elhelyezett megfelelő vastagságú köracélokkal történő telepítés. Követelmény emellett, hogy e kör­acél rudak a megfelelő tartószilárdságú idom­acél tokhoz oldhatatlan hegesztett kötésekkel rögzüljenek. 

 • „Egy zár nem zár…” Ez a régi hiedelem már évekkel ezelőtt érvényét veszítette, hiszen a korszerű központi zár­ak és a többirányú zár­ódási megoldások megjelenése óta nem a mennyiség elve, hanem a minőség elve érvényesül. Ezzel összefüggésben fontos az, hogy az ajtó körbe zár­ódó kivitel legyen (itt számít, hogy mind a négy oldalon biztosított legyen a védelem).

A biztonsági ajtó esztétikai szempontjai

A bejárat látványa kelti az első benyomást a lakásról mind az ott lakók, mind az oda érkező vendégek számára. Nap mint nap használjuk a bejárati ajtókat, ezért a biztonsági szempontokon túl természetesen egyáltalán nem mindegy a külalak sem. Tévhit, hogy a biztonsági ajtó­ nem lehet elegáns és egyedi. Válasszon tehát ízlésének és egyéniségének teljes mértékben megfelelő bejárati ajtó­t.

 • A legszembetűnőbb az ajtó­burkolat, ezért az esztétikai szempontok közül a legfontosabb a széles körű biztonsági ajtó ­borítás-kínálat.

 • Szinterezett ajtótok és ajtószárny-keret. Alapáron 190 szín (RAL K7) választhatja ki a bejárati ajtók tokjának és az ajtószárny kereteinek színét.

 • A fahatású sík biztonsági ajtó burkolat 138-féle mintából választható, természetes alapanyagokból préselt ajtóborítás, mely alapáron biztosítja DTP biztonsági ajtóink elegáns megjelenését.

 • A kiegészítők választéka és azok minősége is elsődleges.

 • Sajnos az ajtó­vásárlók többsége azt feltételezi, hogy nem tud elképzeléseinek megfelelő biztonsági ajtó­t választani, mivel mindennapjaik során gyakran sorozatgyártásban készülő, import ajtó­kkal találkoznak, melyek elsősorban az ázsiai ízlésnek felelnek meg, a magyar gyártású bejárati ajtó­k pedig a választható burkolatok terén jellemzően igen szűk mozgásteret biztosítanak (a kiegészítők terén is kevés variációs lehetőséggel).

A biztonsági ajtó­hoz kapcsolódó szolgáltatások

A biztonsági ajtó nem egy mindennapos, egyszerűen beszerzendő árucikk. Célszerű szakember segítségét igénybe venni a teljes folyamatra vonatkozóan, ugyanis a megfelelő típus kiválasztásától a szakszerű telepítés befejezéséig egy sor műszaki kérdés merül fel, mely nagyban befolyásolja a végeredményt.

 • A beruházás volumenére és fontosságára való tekintettel mindenképpen javasoljuk, hogy csak olyan cégeknél érdeklődjön, amelyek rendelkeznek bemutatóteremmel, ahol a kiállított bejárati ajtókat megtekintheti és kipróbálhatja, miközben szakemberekkel is konzultálhat.

 • Célszerű úgy választani, hogy a kivitelező cég teljes körű szolgáltatást nyújtson, beleértve az új biztonsági ajtó kiszállítását, a régi ajtó bontását és az új ajtó szakszerű beépítését, valamint a kibontott ajtó elszállítását is.

 • DTP biztonsági ajtóra vonatkozó garancia:
  • 10 év garancia a mechanikai védelemre, az átrozsdásodás ellen
  • 5 év garancia a zárra
  • 2 év általános garancia
  • 1 év garancia az elektromos eszközökre

Egyéb szempontok a biztonsági ajtó vásárlás kapcsán

A fentieken túl a következőket érdemes még figyelembe venni.

 • A piaci szereplők jelentős hányada – költségtakarékossági okokból – a sorozatgyártásban készülő bejárati ajtókhoz igazítja a környezetet (falbontással, falazással, betonozással). Mind esztétikai, mind betörésvédelmi szempontok miatt célszerű az egyedi méretben történő gyártás, a teljes mértékben az igényekhez és a helyi adottságokhoz igazodó biztonsági ajtó megrendelése.

 • Tekintettel arra, hogy az acél köztudottan jól vezeti a hőt és a hangot, kiemelten fontos az acél szerkezetű bejárati ajtó­k hő- és hangszigetelése. Javasoljuk, hogy nyugalma növelése és a fűtésre fordítandó költségek csökkentése érdekében alaposan tájékozódjon az egyes bejárati ajtó­knál alkalmazott szigetelési eljárásokról.

 • A szakmai gyakorlat, a biztonsági ajtó gyártáshoz alkalmazott technológiai eljárások, az adott cég minőségbiztosítási rendszere mind meghatározóak a végeredmény szempontjából, ezért érdemes a döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódni mind a cég weblapján, mind személyesen a bemutatóteremben.

 • Sajnos e területen is jelen vannak a mobilszámukat gyakran változtató egyszemélyes vállalkozók. Ilyen vállalkozók sajnos – mivel többféle szakember közreműködésére van szükség – nem képesek magas szintű gyártási technológia alkalmazására és kifogástalan szolgáltatás biztosítására. Ennél még nagyobb gondot okozhat, hogy az elérhetetlen vállalkozók a használat során esetlegesen felmerülő feladatok (javítás, zár- vagy kulcscsere stb.) ellátását nem végzik el, ezáltal a hosszú távú használat veszélyeztetett.

 • Sokan gondolják, hogy a zár­hoz tartozó kódkártya (így például az általunk alkalmazott zár­é is) biztosítja a megfelelő biztonsági szintet. A kódkártya eleve nem a zár minőségére és ezáltal betörésvédelmi szerepére vonatkozik, hanem a kulcs nélküle történő „másolhatatlanságát” hivatott biztosítani. Tekintettel arra, hogy a kártya nem a reprodukáláshoz szükséges, hanem a zár tulajdonlás igazolását szolgálná. Hazánkban ebből adódóan sajnos semmit nem ér e védelem, mert a másoláshoz nem követelik meg minden körülmények között (sokszor nem is kérik, vagy ha kérik, könnyen „lebeszélhetők” a kártya meglétének ellenőrzéséről).

Ellenőrző kérdések

Javasoljuk, hogy minimálisan a következő kérdések szerint elemezzék az egyes cégek által forgalmazott bejárati ajtókat, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat:

 1. Trezorzár-rendszert alkalmaz?
 2. Idom­acél­ból készül a biztonsági ajtó tokja, és az ajtó­lap kerete?
 3. Védi az adott biztonsági ajtó teljes felületét páncél­lemez és rácsszerkezet is?
 4. A legmagasabb biztonsági besorolásnak, a MABISZ 1 minősítésnek megfelel az ajtó szerkezete?
 5. Mind a négy irányban zár­ódik a biztonsági ajtó?
 6. Vállalja a cég a megrendelt bejárati ajtók szállítását és beszerelését?
 7. Jár falbontással vagy falazással az új biztonsági ajtó beszerelése?
 8. Milyen megoldást alkalmaz az adott cég az új, biztonsági bejárati ajtók ­tokjának rögzítésére?
 9. Benne van az árban a régi bejárati ajtó kiszerelése és elszállítása?
 10. Milyen hő- és hangszigetelési értékekkel rendelkezik a biztonsági ajtó?
 11. Talál az adott cég kínálatában egyéniségéhez illő, elképzeléseinek maradéktalanul megfelelő küllemű ajtó­t?
 12. Meggyőződött a cég bemutatótermében arról, hogy a bejárati ajtó megfelel-e a korábbi tájékoztatásban foglalt állításoknak?

Letölthető dokumentum

(formátum: pdf, terjedelem: 4 oldal, fájlméret: 183 kbyte)

Kérjen árajánlatot egyszerűen!

Ők már bennünket választottak