Évente átlagosan 50 000 regisztrált betörés
DTP biztonsági ajtó mellett 0 betörés

Szakkifejezések szótára

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  Z

A

Ajtó­keret
A nyíló ajtó­s­zár­ny acél vázszerkezete, mely csukott ajtó esetén a tokba zár­ul.

Ajtó­lap-szigetelés
A biztonsági ajtó nyíló s­zár­nyában elhelyezett kőzetgyapot hő- és hangszigetelő anyag, mely nélkül az acél szerkezetű ajtó jól vezetné a hőt és a hangot egyaránt. A biztonsági ajtó ­lapjának szigetelése a beltéri és a kültéri szigeteléscsomagnak egyaránt része.
Bővebben a Szigetelések/Ajtó­lap-szigetelés menüpontban.

Ajtó­szám
A kialakult gyakorlatnak megfelelően az ajtó­lapokon elhelyezett szám (más néven lakásszám) praktikus, opcionálisan rendelhető kiegészítő.
Bővebben a Kiegészítők/Ajtó­szám menüpontban.

Ajtó­tok
A falhoz oldhatatlan kötésekkel rögzített idom­acél „keret”, melybe a biztonsági ajtó nyíló s­zár­nya csukódik.

Aktív zár­ópontok
A központi háromirányú CISA® biztonsági ajtó zár­rendszer által mozgatott, 16-18 mm átmérőjű acél zár­ócsapok, melyek a zár­oldalon, valamint fölül és alul az acél ajtó­tokba zár­ódnak.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Aktív és passzív zár­ópontok menüpontban.

Azonosító kártya (kódkártya)
A zár­ak többségét egyedi azonosító kártyával látják el, mely funkciója a másolásvédelem lenne. Az ajtó­kulcs reprodukálásához azonban a gyakorlatban nem szükséges a másolást megrendelő személy tulajdonosi voltát igazoló kódkártya, ki­zár­ólag a másolást végző szolgáltató felelőssége a kártya felmutatását kérni. Ez így csak elméleti védelem, mely Magyarországon sajnos semmit sem ér. Ilyen kártyával az általunk alkalmazott CISA® biztonsági ajtó zár­ak is rendelkeznek, azonban a fentiek miatt ezt mint biztonsági szempontot nem kommunikáljuk.

Átprogramozható biztonsági zár­rendszer
Illetéktelen kulcsbirtoklás esetén zár­csere és ajtó­bontás nélküli megoldási lehetőséget biztosító zár­rendszer, melyet szakemberünk a helyszínen percek alatt át tud állítani új kulcskészlettel történő nyitásra (természetesen a régi kulcskészlet kirekesztésével egyidejűleg).
Bővebben a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági ajtó trezor­zár menüpontban.

B

B3 biztonsági üveg
Legalább 24 mm vastagságú, több rétegű, egymáshoz ragasztott biztonsági páncél­üveg biztonsági ajtóhoz, melyet a MABISZ az ORFK és a BRFK egyaránt bevizsgált (72 fejszecsapást képes elviselni négyzetcentiméterenként).

Bővebben a Kiegészítők/Üvegkazetta biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Belső merevítő borda
A nyíló ajtó­s­zár­ny acél keretének megerősítését szolgáló, négyzet idom­acél­ból készülő keresztrudazat, mely megfelelő szilárdságot és merevséget biztosít a biztonsági ajtó ­keretének.

Bővebben a Biztonsági jellemzők/Biztonsági ajtó acél­szerkezet menüpontban.

Beltéri szigetelés
Ez a gumiprofilos szigetelés típus fűtött terek közé beépítendő biztonsági ajtó rendelése esetén szükséges. A biztonsági ajtó tokjának mindhárom oldalán, illetve a küszöb mentén található gumiprofil az ajtó becsukódásakor 15 mm hasznos felületű szigetelést képez.

Bővebben a Szigetelések/Beltéri szigetelés biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Biztonsági páncél­lemez
A teljes ajtó­palástot beborító, a biztonsági ajtó keretéhez és a belső merevítő bordához szakaszosan hegesztett, oldhatatlan kötésekkel rögzített acél páncél­lemez. A DTP biztonsági ajtó­knál minden esetben alkalmazott technológia.

Bővebben a Biztonsági jellemzők/Páncél­lemez menüpontban.

Borovi fenyő
A sűrűbb, egyenletes, keskeny évgyűrűjű erdeifenyőt nevezzük Borovi fenyőnek (pl.: a Nyugat-Dunántúl egyes tájairól, vagy Észak-Európából származó erdeifenyő). Az északi típusú, jó minőségű borovi fenyő kiváló szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel rendelkezik (az értékek a vörösfenyőéhez hasonlóak).

C

Cilinderes ajtó­zár
A MABISZ által kezdetben nem javasolt, most már sajnos elfogadott zár­ típus. Bizonyítottan még a sokcsapos, feltüntetésük szerint fúrás és sav ellen bizonyos mértékig védett zár­szerkezetek sem nyújtanak megfelelő szintű védelmet. A cilinderes ajtó­zár­ak működési elvükből adódóan alkalmatlanok biztonsági ajtó­k zár­ására, annak ellenére, hogy több forgalmazó – jellemzően üzletpolitikai okokból – ezeket ajánlja. E zár­ak többségét egyedi azonosító kártyával látják el, bár a biztonsági szintet ez sem emeli (lásd: Azonosító kártya – kódkártya).

CISA®
A világ egyik piacvezető zár­technológiai fejlesztő és gyártó cége.

Bővebben angol és olasz nyelven a a gyártó weboldalán, illetve a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági trezor­zár menüpontban.

D

DTP biztonsági ajtó
Az Ajtó-Betörésvédelem Kft. által kifejlesztett biztonsági­ ajtó elnevezése, a Direct Treasury Protection rövidítése.

E

Egyirányú zár­ás
Klasszikusan biztonsági ajtó­nál nem alkalmazott, a betörők által kedvelt ajtó­zár­ási megoldás, mely esetén a zár­szerkezet ki­zár­ólag a zár oldalán működtet zár­nyelvet, míg a felső és alsó ajtó­oldal védtelenül marad és a zsanéroldalon sincsenek passzív zár­ópontok.

F

Fa hatású ajtó­borítás
Laminált, faerezetű biztonsági ajtó ­borítás. Alapáron szerepel kínálatunkban a fa hatású sík ajtó­burkolat, mely ki­zár­ólag beltéri felhasználásra alkalmas. A fa hatású kazettás kivitel opcionálisan választható. Sötét tónusokban csak beltéri, míg világos színekben beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt javasolt.

Fafelületű ajtó­burkolat
Rétegelt falemez alapú, furnérozott felületű biztonsági ajtó ­borítás. Az e technológiával készülő fafelületű sík ajtó­burkolat megszűnt.

Felülvilágító ablak
A biztonsági ajtó­ fölött lévő fix vagy nyitható üvegfelület, melyen keresztül a lakásba fény áramlik.
Bővebben a Kiegészítők/Felülvilágító ablak menüpontban.

Furnérozott ajtó­borítás
Vékony, hosszában felhasított fafelületű ajtó­burkolat

G

GHIDINI®
A világ egyik piacvezető designer cége, mely otthonosan mozog a lakáskultúra területén.
Bővebben angol és olasz nyelven a biztonsági ajtó gyártó weboldalán, valamint a Kiegészítők/GHIDINI® biztonsági ajtó kilincs menüpontban.

Gumiprofilos szigetelés
Szilikon alapanyagú, a biztonsági ajtó tokjának mind a négy oldalán végig alkalmazott ajtó­szigetelési technológia, mely a DTP biztonsági ajtó­k hő- és hangszigetelésében meghatározó szereppel bír. A gumiprofilos ajtószigetelés a beltéri és a kültéri szigetelés-csomagnak egyaránt része.
Bővebben a Szigetelések/Gumiprofilos szigetelés menüpontban.

H

Hegesztett kötések
A biztonsági ajtó­ acél alkotóelemeinek egymáshoz rögzítése azok saját anyagának összeolvasztásával. A DTP biztonsági ajtó­knál minden lehetséges esetben ezt az oldhatatlan kötési technológiát alkalmazzuk.

I

Idom­acél (négyszög idom­acél, zár­tszelvény, vagy zár­tprofil)
A fémiparban használt alapanyag, mely minimum 2 mm falvastagságú, tömör acél falazatú, üreges profil. Az ajtó­gyártásnál jellemzően a 60x40x2 mm, 40x40x2 mm és 40x20x2 mm méreteket alkalmazzák.

K

Katedrál üveg
Felületén mintás, több színben rendelhető üveg.
Bővebben a Kiegészítők/Felülvilágító ablak menüpontban.

Kazettás borítás

Klasszikusan a fakazettás borítás meghatározása, ahol a biztonsági ajtó burkolata több, eredetileg különálló elemből (kazettából) épül fel. A köznyelv szerint az egybefüggő, anyagában mart mintázatú (mart kazettás) ajtó­burkolatok is e csoportba tartoznak, így a színre fújt kazettás és a fa hatású kazettás is.

Kényelmi zár
Biztonsági szerepet nélkülöző, egyszerű szerkezetű zár, mely kiegészítőként rendelhető a biztonsági ajtóhoz. Célja, hogy a benyitást megakadályozza akkor is, ha a trezor­zár rendszer nincs zár­t állapotban. Nem helyettesíti a biztonságért felelős kéttollú kulcsos trezor­zár­at (és alkalmazása nem is növeli a biztonságot), mindössze a napközbeni, ideiglenes zár­ást biztosítja a bentlévők számára.
Bővebben a Kiegészítők/Kényelmi zár menüpontban.

Kétirányú zár­ódás
Sok esetben az adott – jellemzően alacsony árfekvésű, nívósnak feltüntetett – biztonsági ajtó értékesítői körében „biztonsági ajtó­naktitulált ajtó­k zár­ódási módja. A betörők által – az egyirányú zár­ású ajtó­khoz hasonlóan – kedvelt típus. Bár a zár­oldalon sok esetben több zár­nyelvet vagy rudazatot alkalmaznak ezen ajtó­knál és a zsanér oldalán is fellelhetők passzív zár­ópontok, ez a szakmán kívüliek számára hamis biztonságérzetet ad, azonban megfelelő szintű betörés elleni védelmet sajnos sosem. Elsősorban a nagyáruházakban árusított távolkeleti gyártású ajtó­kra, valamint a szintén ilyen környezetben kiállított, egyedi gyártású, beépítéssel együtt kínált, hazai készítésű ajtó­kra jellemző.

Kéttollú kulcsos zár
E zár­típus a cilinderes ajtó­zár­akkal ellentétben roncsolás hatására sem omlik össze. Bizonyos esetekben a zár használhatatlanná válik ugyan, de a biztonsági ajtó kinyitását ezesetben is megakadályozza.

Kitekintő
Lásd: kukucskáló.

Kopogtató
Díszítő elemként funkcionáló, opcióként rendelhető kiegészítő.

Bővebben a Kiegészítők/Kopogtató menüpontban.

Kódkártya
Lásd: azonosító kártya.

Kőzetgyapot (rockwool)
Az építőiparban széles körben alkalmazott szigetelőanyag, mely felhasználásával biztosítjuk a DTP biztonsági ajtó­ lapszigetelését és tokszigetelését.

Bővebben a biztonsági ajtó gyártó weboldalán.

 

Kukucskáló (kitekintő)
Széles körben ismert és alkalmazott, közel 180 fokos kilátást biztosító optikai szerkezet, mely segítségével ajtó­nyitás nélkül ellenőrizhető a biztonsági ajtó előtti terület. Réz, króm és matt króm (inox) kivitelben áll rendelkezésre.

Bővebben a Kiegészítők/Kukucskáló menüpontban.

Kültéri szigeteléscsomag
A kültéri szigeteléscsomag fő felhasználási területe a családi házak, illetve a körfolyosóról nyíló lakások. A szigeteléscsomag tartalmazza a gumiprofilos szigetelést, a biztonsági ajtó lapjának szigetelését, illetve tokszigetelést egyaránt. Hőszigetelési értéke K=1,1 W/m2K, hangszigetelési értéke Rw=42 dB.

Bővebben a Szigetelések/Kültéri szigeteléscsomag biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Küszöbborítás
Alapesetben az ajtó­tokkal egybeépített acél küszöb a tokkal megegyező felületkezeléssel készül. Igény szerint erre réz, króm, illetve matt króm (inox) anyagú opcionálisan választható burkolat kerülhet.
Bővebben a Kiegészítők/Küszöbborítás menüpontban.

L

Lépcsőházi szigeteléscsomag
A lépcsőházi szigeteléscsomag alkalmazása leginkább társasházi és lakótelepi lakások biztonsági ajtóinál történik. Kiemelt szempont a hőszigetelés mellett, a 39 dB értékű hangszigetelés, melynek köszönhetően a lakáson kívüli zavaró hanghatások bejutása akadályozott. Hőszigetelési értéke K=1,4 W/m2K.
Bővebben a Szigetelések/Lépcsőházi szigeteléscsomag menüpontban.

M

MABISZ
1990-ben nyolc biztosítótársaság alapította a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ), melybe jelenleg 24 biztosítótársaság és 4 biztosítóegyesület tartozik. A szövetség fő célkitűzése a magyar biztosítási szakma képviselete és érdekvédelme, valamint ennek keretein belül a nemzetközi szabványokra épülő egységes magyar tanúsítási rendszer üzemeltetése a biztonságtechnika különböző szakterületein.
Bővebben a szövetség honlapján.

MABISZ tanúsítvány
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgált betörésvédelmi eszközök minőségét igazoló okirat, melynek több fokozata létezik az adott betörésvédelmi eszköz áttörésvédelmi idejének függvényében. A lakossági felhasználásban a legmagasabb fokozat a MABISZ 1-es (RC5 kategória), 15 percen túli áttörésvédelmet jelent (a DTP biztonsági ajtók ezen kritériumrendszerében meghatározottakat is számos ponton túlteljesítő műszaki megoldásokkal készülnek). További fokozatok: a MABISZ 2-es (RC4) 10 percen túli, MABISZ 3-as (RC3) 5 percen túli, míg a MABISZ 4-es (RC2) 3-5 perces áttörésvédelmet jelent.

Marásminta /kazetta minta/
A színre fújt kazettás és a fa hatású kazettás burkolatok mintázata. Jelenleg 225-fajta minta szerepel kínálatunkban, de egyedi igényeket is teljesítünk.

Marásprofil
A marás elkészítésekor a CNC esztergagépbe beprogramozott alak, amellyel a mintázat mélyedései készülnek. Aktuálisan 7-féle profil közül lehet választani.

Méretvételezés
Mind a helyszíni felméréshez, mind a gyártáshoz szükséges a biztonsági ajtó méreteinek pontos meghatározása. A megrendelés felvételéhez mindössze a fő méretek szükségesek, míg az ajtó­gyártáshoz minden részletre kiterjedő szakmai felmérésre kerül sor.

N

Négyirányú zár­ódás
Az egyetlen olyan, a vezető biztonságtechnikai szakértők által is elismert ajtó­zár­ódási technológia, amely a legnagyobb biztonsági szintet nyújtja. Bár szakmán kívüliek számára is kézenfekvőnek tűnhet, hogy egy mind a négy oldalon, körbe zár­ódó kivitel biztosíthat megfelelő védelmet.
Az iparágban működő piaci szereplők az olcsóbb és gyorsabb gyártás lehetősége miatt, ezt a tényt, és a vevők valódi érdekeit figyelmen kívül hagyva, a legtöbb esetben kétirányú zár­ódással ellátott „biztonsági ajtó­kat” kínálnak. A biztonsági ajtó négyirányú zár­ódása a zár­oldalon, valamint fölül és alul aktív zárópontokkal, míg a zsanéroldalon passzív zár­ópontokkal érhető el.

Négyszög idom­acél
Lásd: idom­acél.

P

Passzív zár­ópontok
12 mm átmérőjű acél zár­ócsapok, melyek a zsanéroldalon a biztonsági ajtó becsukódásával automatikusan beleilleszkednek az acél ajtó­tokban kialakított helyükre.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Aktív és passzív zár­ópontok menüpontban.

R

RAL színskála
Nemzetközileg elfogadott, építéstechnikai munkáknál alkalmazott egységes színrendszer.
Megrendelőink a színkártyáról akár bemutatótermünkben, akár a helyszínen kiválaszthatják az elképzeléseik szerinti színt.

Rockwool
Lásd: kőzetgyapot.

Rúgólemez
Praktikus, közismert, opcionális kiegészítő, mely a biztonsági ajtó külső és belső oldalára egyaránt elhelyezhető, ezáltal védve az ajtó­burkolat alsó részét.
Bővebben a Kiegészítők/Rúgólemez menüpontban.

S

Színre fújt ajtó­borítás
Tipikusan a kazettás ajtó­borítás felületének kialakításánál alkalmazott, számítógépvezérelt fényezőkamrában előállított színezés, mely által a biztonsági ajtó­ RAL színskálából választott egyedi színben rendelhető.
Bővebben a Borítások/Színre fújt kazettás menüpontban.

T

Thermopan üveg
Kétrétegű, az üvegfelületek között hőszigetelő légkamrával rendelkező üvegtípus, melyet igény szerint felülvilágító ablakoknál alkalmazunk.

Tokozott ajtó­kulcs
Az ajtó­zár­aknál újszerű megoldás, melynél a kulcs egy zár­t tokba csukható, ezáltal védve mind a kulcsot, mind annak környezetét.

Bővebben a Kiegészítők/Tokozott ajtó­kulcs menüpontban.

Tokszigetelés
A biztonsági ajtó acél tokjában elhelyezett kőzetgyapot hő- és hangszigetelő anyag, mely nélkül a biztonsági ajtó hőszigetelő képessége kültéri kivitel esetén nem lenne megfelelő. A tokszigetelés a kültéri szigeteléscsomag része. Bővebben a Szigetelések/Tokszigetelés menüpontban.

Trezorzár ­rendszer
A páncél­szekrényzár­ak működési elvének megfelelően kifejlesztett ajtó­zárrendszer.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági ajtó trezor­zár menüpontban.

U

Üvegkazetta
Jellemzően kazettás biztonsági ajtó­nál az ajtó­lapban kialakított, tömör B3 vagy thermopan üveggel kombinált B3, B2, illetve B1 biztonsági üvegből készülő fix „ablak”, mely a biztonsági szint csökkenése nélkül biztosítja a fény beáramlásának lehetőségét, illetve víztiszta típus választása esetén az áttekintést.
Bővebben a Kiegészítők/Üvegkazetta menüpontban.

Z

Zár­ódási hely
A zár­ódási ponttól eltérő jelentésű fogalom. Zár­ódási helynek az aktív vagy passzív zár­ópontokban elhelyezkedő egyes zár­nyelvek és csapok tekintendők, azok egymástól mért távolságától függetlenül (így például a CISA® biztonsági ajtó trezor­zár­rendszerrel szerelt biztonsági ajtó­ zár­oldalán alapesetben 5 zár­ódási hely található).

Zár­ódási irány
A zár­ódási irány azt mutatja, hogy az aktív és passzív zár­ódási pontok merre biztosítják a védelmet.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Zár­ódási irányok menüpontban.

Zár­ódási pont
A biztonsági ­ajtó gyártók által gyakran helytelenül használt kifejezés. Zár­ódási pontnak a MABISZ állásfoglalása szerint azok a zár­nyelvek és -csapok tekinthetők, melyek egymástól legalább 30 cm távolságban helyezkednek el.

Zár­tszelvény
Lásd: idom­acél.

Kérjen árajánlatot egyszerűen!

Ők már bennünket választottak